A MENYASSZONY ILLATA

A HÓNALJ BOTOXRÓL, azoknak, akik attól tartanak, a verejtékezéstől, az izzadástól nem lesznek üdék és frissek életük legszebb napján!

Közeledik az ünnep, az izgalom és az izzadás fokozódik. Sokan panaszkodnak arra, hogy a legkellemesebb parfüm ellenére sem érzik magukat frissnek és üdének.
Nem kell ehhez sportolónak, színésznőnek lenni. Különösen problémás a fokozott verejtékezés a menyasszonynak, aki élete leghosszabb és legforróbb napjára készül, ahol a legkomfortosabb érzéssel szeretne jelen lenni.

– Van megoldás. A verejtékmirigyek működésének gátlásával látványos mértékben és tartósan csökkenthető a hónalj (sőt a kéz, láb) izzadása – mondja dr. Kóti Zsuzsa bőrgyógyász, a Bársony Orvos-Esztétika szakértője.

A verejtékezés összetett probléma, még a táplálkozásunk is befolyásolhatja...
Hogyan, milyen forradalmi szépészeti kezelésekkel csökkenthető a kellemetlen szagú izzadás?  

Izzadás gátlásra több-féle módszer létezik. Ide tartoznak: az izzadásgátló készítmények, melyek segítik a szagok semlegesítését, magát az izzadást képesek csökkenteni, de megszüntetni nem.  Lehetőség van gyógyszeres terápiára, iontoforézisre, ami főleg talpi-tenyéri izzadás esetén használatos. A mikrohullámú terápia, (ilyenkor mikrohullámú sugárzás segítségével pusztítjuk el a verejtékmirigyeket) és a botulinum toxin vagy hétköznapi nevén botox kezelés kiváló eredményeket nyújt a hónalj környékén is. Sebészi terápiára szintén sor kerülhet (lásd. endoszkópos thoracalis szimpatektómia).

Kinek melyik terápia javallott? Vagy esetleg nem ajánlott...
Az optimális terápia módjának kiválasztása előtt fontos tisztázni, állhat-e kóros ok az izzadás hátterében. Ha felmerül ennek a lehetősége, belgyógyászati, endokrinológiai kivizsgálás szükséges, vannak esetek, amikor esetleg pszichológus, pszichiáter segítségre is szükség lehet.

"A kezelést megelőzően érzéstelenítő krémet alkalmazunk, így a beavatkozáskor jelentkező fájdalomtól nem kell félni, minimális kellemetlenséggel jár ahhoz képest, hogy milyen eredmények érhetőek el vele."

A botox miként hat, és hogyan működik?
A botox kezelés során alkalmazott készítmény, a botulinum toxin az izomrelaxáló hatását olyan módon fejti ki, hogy gátolja a perifériás idegről az izomra történő ingerületátvitelt, így például a hónalj területén alkalmazva korlátozza a verejtékmirigyek kiengedő izomzatának működését, ezzel mérsékli az izzadást. Leginkább középsúlyos-súlyos verejtékezés esetén javasolt. A hónalji, tenyéri, talpi régióban alkalmazzuk leggyakrabban. Hatását kizárólag a beadás helyén fejti ki. Így például egy hónalj botox kezelést követően nem kell félnünk attól, hogy a szervezet hőháztartásának egyensúlya felborul, mivel a verejtékezés a többi testfelületen biztosított.
A készítményt nagyon vékony tű segítségével, apró adagokban injektálja a kezelőorvos a kezelendő területre, ami tehát lehet a hónalj, a tenyerek, vagy akár a láb régiója is. Vagyis ez egy injekciókezelés, a hónalj pedig érzékeny terület, nyirokcsomóval. Fájni fog?

A kezelést megelőzően érzéstelenítő krémet alkalmazunk, így a beavatkozáskor jelentkező fájdalomtól nem kell félni, minimális kellemetlenséggel jár ahhoz képest, hogy milyen eredmények érhetőek el vele.
Vannak mellékhatások?
Alig. A kezelt terület kipirosodására lehet számítani, mely átmeneti, pár óra múlva megszűnik. Ritkán, de kialakulhatnak bevérzések a beadási pontok környékén, melyek felszívódása lassabb folyamat, több napot igénybe vehet. A hatás azonban hosszú távú, átlagosan 4-10 hónapig is eltarthat.
Mikor, az év mely időszakában ajánlott elvégeztetni?
Leggyakrabban a nyári hónapokat megelőzően kezelünk, de az év bármely szakaszában elvégezhető az eljárás, nincsenek kizáró tényezők. A hatás elmúltával pedig ismételhető. A menyasszonyok akár az esküvő előtt 2 héttel is kérhetnek időpontot.

Ha valaki még nem esett át a lézeres szőrtelenítésen, borotválhatja a hónalját a kezelés utáni napokban?

A kezelést megelőzően a hónaljat szükséges leborotválni. A kezelést követően pedig a megszokott szőrtelenítési rutinhoz visszatérhetünk, tehát nincs ilyen akadály sem. Friss érzéssel, magabiztosan, üdén állhat oltár elé a menyasszony.