EGY KÖNYV, mely megelőzi a családi vitákat

Szinte minden esküvőn adódnak olyan szituációk, amikor kellemetlen helyzetbe kerül az ifjú pár – mondja MARGARITOVITS ADÉL. Azért írta meg az ESKÜVŐI ETIKETT c. könyvét, hogy ezen változtasson. Az okos, szellemes, gyakorlatias kötet az illemszabályok ismeretével, tippekkel segít hozzá a fesztelen, problémamentes, boldog esküvőhöz!

Rendeld meg a kötetet itt:
www.illemstilusprotokoll.hu

"Ez a könyv minden helyzetre kínál megoldást, támpontot ad az ifjú párnak. A könyvből kiderül, mit-hogyan illik."

Mi indított arra, hogy ebben a témában könyvet írj?
Sok könyv található a piacon, mindegyik az esküvőszervezésben nyújt segítséget. Ezek határidőnapló-jellegű kiadványok, a szervezéshez hasznos tanácsokat is adnak, ám egyetlen olyan kötet sem volt a magyar könyvpiacon, ami az esküvővel kapcsolatos illemszabályokat írná le – mondja Adél. – Célom e téren eloszlatni azokat a kétségeket, melyek bizonytalanságot kelthetnek a menyasszonyban, vőlegényben.  Vannak klasszikus és rendhagyó helyzetek minden családban, hiszen ahány esküvő, annyiféle. Ez a könyv minden helyzetre kínál megoldást, támpontot ad az ifjú párnak. A könyvből kiderül, mit-hogyan illik. Nem csak a viselkedésre tér ki, a megjelenéssel, öltözködéssel kapcsolatos illemszabályokat is megismerteti az olvasóval.
 
Említs néhány nehéznek tűnő helyzetet...

Hová ültessük az örömszülőket, ha elváltak? Vagy: a polgári esküvőt két éve megtartottuk, de most kerül csak sor a templomi ceremóniára és a lagzira, szervezhetek így is menyecsketáncot? Második házasság esetén viselhet a menyasszony fehér ruhát?
Ilyen és sok hasonló kérdés érkezik hozzám, hiszen etikával és esküvőszervezéssel foglalkozom. Hogy egyszerűbb legyen és mindenkihez elérjen, könyvben gyűjtöttem össze az összes esküvővel kapcsolatos illemszabályt. Minden kérdésre hiteles, jól használható megoldást találnak – a közösségi média és az internet felületes válaszaival ellentétben.
 
A könyv elméleti vagy inkább gyakorlatias?
Gyakorlati tanácsokat, javaslatokat kínál, emellett sok érdekesség is olvasható benne, régi magyar hagyományokat is bemutat, melyektől színesebb lehet egy modern esküvő is. 
 
Tapasztalataid szerint mik a legnagyobb buktatók mostanában?  
A meghívókkal kapcsolatban már az elején problémák adódnak. Általában nem küldik el a párok megfelelő módon, így a létszám „elcsúszik”, nem annyian érkeznek, mint ahány vendégre számítanak. A klasszikus esküvőknél és a tematikus esküvőknél is vannak követendő alapszabályok, amikre érdemes figyelni. A ruhaválasztásnak is sok a buktatója, akár a házasulandókról, akár a násznépről beszélünk, ezért érdemes erre külön figyelmet szentelni. Az optimális megoldás az, amikor a menyasszony álma is teljesül, de az etikett szabályainak sem mond ellent az öltözéke.
 
Mondj egy két gyorstippet...
A vendégek előszeretettel fényképeznek, de az anyakönyvet még véletlenül sem szabad lefotózni, hiszen ez személyiségi jogokat sért. A menyasszony mindig a kísérője baloldalán vonuljon oltár elé. A férfiak a zakó alsó gombját ne gombolják be, ha egysoros gombolású és több gombos a zakó.
A könyv végén szervezési útmutató is található, ez egy forgatókönyv, valamennyi előkészület felsorolásával, időrendben, hogy mit-mikor érdemes lefoglalni, megrendelni, így semmi nem marad ki. A könyv második részében vendég etikett olvasható, ami a meghívottaknak nyújt segítséget olyan témákban, mint például öltözködés, fotózás, ajándékozás, étkezés, társalgás. Úgyhogy, a menyasszony-vőlegény mellett, nekik is ajánlom!

 

MIÉRT AJÁNLJUK AZ ESKÜVŐI ETIKETT c. KÖTETET?
...mert ez a könyv megelőzi a családi vitákat! Eloszlat minden kételyt. Magabiztosságot ad, tudni fogják a házasulandók, milyen helyzetben hogyan illik viselkedni, miként kerülhetik el a feszengést és a kényelmetlen helyzeteket. A legegyenesebb út a tökéletesre álmodott nagy naphoz.