Nagy Katica és a szerelem

"Nem tudtunk ellenállni ennek a szerelemnek"
NAGY KATICA színművész, aki a magánéletében is hasonlóan volt ezzel, akár a Semmelweis filmben a karaktere...

A Semmelweis film elviszi a világhírig, szinte az első jelenetből azonnal tudni lehet: törékenysége erős, ez a kontraszt lélekbe markoló pillanatokat okoz, partnerei, Vecsei H. Miklós pedig még egy árnyalattal jobb lesz, ha Vele van jelenetben. NAGY KATICA színművész az Esküvő Trend Magazinban: a hangja különlegesen rezonál. Jó hallgatni. Közben többször az ember eszébe jut, azt mondják Róla, a legfeltűnőbb tulajdonsága a bátorság.
Magazinunkhoz szerelmével érkezett, aki a kollégája is.

 –Éppen kérdeztem volna, még a telefon-beszélgetésünkkor, melyik kollégád kísérjen el a fotózásunkra, és játssza el a vőlegényedet, mikor magadtól ajánlottad, kérdezzük meg a kedvesedet, Porogi Ádám színművészt...
– Annyira egyértelmű, hogy vele szeretném ezeket a képeket! Arra is gondoltam, megnézném magunkat, milyenek vagyunk egy ilyen helyzetben, és, talán, lehet, a közeljövőben elő fog fordulni velünk hasonló... Több mint egy éve vagyunk együtt...., de, az a helyzet, hogy egy kicsit zavarban is vagyok, amiért rólunk kérdezel, mert ez most egy szerep is, de túl is mutat rajta, eljátszik az ember a gondolattal..., hiszen ilyen képsorozat rólunk, együtt még nem készült.
–Hogyan írnád le a kapcsolatotokat?
–Nagyon egy húron pendülünk. Nemrég mondta egy színészkolléga, külsőre is észrevehető a hasonulás, szerinte azok a párok, akik jól vannak együtt, kezdenek egymáshoz idomulni és ez a habitusukon, a vonásaikon, a gesztusaikon is látszik. Nyilván a korábbi önmagamhoz képest lehet szembetűnő ez a változás. Aztán...: mindenben kiegészítjük a másikat, egy ritmusban járunk a hétköznapokon, és többek vagyunk egymással intellektuálisan.
–Ahogy itt nézünk benneteket, feltűnik az egymás felé irányuló kedvességetek. De ki az erősebb?
–Én felnézek Rá. Tudok utána menni, hat rám, és közben úgy érzem, hasonlóan van velem ő is.
–A színpadon találkoztatok...
–Egy független előadásban játszottunk együtt, ősszel, és már aközben nagyon összebarátkoztunk. Szerelmespárt alakítottunk. Aztán készült volna még egy előadás, és ott ismét szerelmespárt alakítottunk volna...
–A rendezők megérezték előre a szimbiózist, ami a színpadon már nagyon jól működött köztetek.
–... de valahogy mégsem volt ez annyira egyértelmű. Belevágjunk-e ebbe a szerelembe? Olyan félelmetesnek tűnt, mi lesz akkor, ha a magánéletünkben mégsem működne, közben a színpadon mégis szerelmespárt kell játszani. Ha szakítanánk, kellemetlenségeket szülhetne a munkánkban. Végül a kételynél erősebb volt a vonzalom és randizni kezdtünk.
–Éppúgy akár a Semmelweis filmben, ahol szintén kollégiális szerelem alakul az orvos és az ápolónő között. Ha szerelmes vagy, gondolkodsz, viselkedsz, miközben gyorsvonatként robogna veletek a szenvedély?
–Próbáltunk volna, de végül nem tudtunk a szerelemnek ellenállni... És milyen jól tettük! Nagyon szépen vagyunk, és az a jó, hogy folyamatosan fejlődik a kapcsolatunk.

"Én felnézek Rá. Tudok utána menni, hat rám, és közben úgy érzem, hasonlóan van velem Ádám is."

–Sokszor, a magazin fotózásokon, ha színészekről tudott is, együtt vannak, nem biztos, hogy felvállalják egymást. Inkább egy kollégát választ a színésznő, ha közben a kedvesére gondol is ezekben a ruhákban. Különösen a férfiak szeretnek kitérni. A tapasztalat az, hogy akkor állnak menyasszonyi ruhás szerelmük mellé, ha tényleg nagyon szeretik.  
–Valahogy az én életemben most, érzelmi téren, gyorsan haladnak a dolgok... Érdekes, hogy hamar bemutatkoztunk egymás családjának is, és nem titkoljuk a nyilvánosság előtt, összetartozunk. Igen, ez is más most, mint eddig. Nekem ilyen élményem korábbról nincs, hasonló sem... (Szinte most kezdett el egyesszám első személyre térni, eddig többesszámban beszélt kettőjükről.)

–Az életedre, a karrieredre jellemző a bátorság...
–Én mindig ilyen voltam, bevállalós. Ez segített akkor is, amikor elhelyezkedtem a pályán. Az egyetemi évfolyamomban túl sokan végeztünk egyszerre, hirtelen 50 színész került ki, hogy keresse a helyét. Idősebb színésznők tanácsolták, telefonáljak a rendezőknek... Ez olyan furcsa dolognak tűnt, az emberek nem biztos, hogy rá tudják magukat venni ilyesmire. Kiszolgáltatott helyzetnek érezhetik az ajánlkozást, erősödik a gátlásosság emiatt. Ezen elgondolkoztam, végül arra jutottam, muszáj megtennem! So’se legyen később lelkiismertfurdalásom, amiért nem próbáltam meg mindent.
–Egy szerelmi kapcsolatban is kezdeményező vagy?
–Azt hiszem, igen...
–Ádámmal is?
–Kicsit más volt a kiindulópont, de igen, én is kezdeményeztem azért.... Valahogy szépen lassan közelítettünk egymás felé, talán így pontos.
–Huncutság, törékenység, és mosoly, ami kíséri a mondataidat, kemény ápolónőt játszol Koltai filmjében. Mit adott neked ez a főszerep?
–Megtanultam folyamatosan készenlétben lenni. Jó érzés nagy horderejű produkcióban jelen lenni. Régóta vágytam erre. Koltai Lajos éles szemű ember, arra is figyelt, hogyan jössz be reggel, ha nem aludtál, sokáig voltál fönt előző este, azonnal észrevette és nem hagyta szó nélkül. Figyelme volt minden apró részletre. A vele való munka során megtanultam rendszerben tartani magam, figyelni önmagamra és koncentrálni a feladatra. Vagyis az adott forgatási nap végén sem fejeződött be a forgatás. Folyamatosan jól kellett lenni, jól kellett kinézni, és én vágytam arra, hogy ezen a téren is tudjak fejlődni...
 

Autentikus etno ruhák és ékszerek: Aurora FolkGlamour
Öltöny: Lavard
Dekoráció: DekorÁgi
Smink: Szandra Willi
Haj: Berendi Györgyi
A ruhákhoz tervezett tortavirágok cukorból: Sugarcraft by Kanyári Eszter
Haj: Berendi Györgyi
Fotó: Dévai Zoltán, Mészáros Gábor, Erdős Zsolt
Koncepció és interjú: Kovács Boglárka