A kelme ölelése

Eredetileg gobelinszövőként végzett SZABÓ LAURA textil- és aranyműves, de drágaköves, gyémántos aranyékszerek tervezése és valódi, dél-tengeri igazgyöngyös, egyedi alkotásai tették igazán ismertté. Aztán jött egy lovasbaleset, a keze sérült. A baleset a javára vált mégis.

ÉKSZEREKTŐL •A HAJTŰKÖN ÁT •A KENDŐKIG: Termékei nem csak kiegészítők, hanem gondosan és szeretettel készített alkotások, melyek a viselőjük lelkét tükrözik.

Az ékszereid magukért beszélnek, de talán az a legkülönösebb, hogy egy lovasbaleset, ami mást hátravet, Téged valamiféle megújulás felé vitt előre.
–A jobb felkarom titán lett, a műtét után pihentetnem kellett, fokozatosan térhettem csak vissza az ötvösséghez. Ebben az átmeneti időszakban újra bekerültem a textilek világába, a selyemfestésbe, nemezelésbe. Készíteni és hordani is imádom ezeket az öltözék kiegészítőket, sálakat, melyek megújítják minden nő ruhatárát.
Kizárólag a legnemesebb, természetes alapanyagokból, hernyóselyemből és ausztrál merinó gyapjúból dolgozom, ezeket egyedi technikával egyesítem. A balesetem után az aranyműves műhelyemben kialakítottam egy textil részleget, ahol a két szakmát kombinálva kedvemre alkothatok, így különleges, egyedi öltözék kiegészítők születhetnek. 
Amikor menyasszonyoknak tervezel kendőket, stólákat, bolerókat, az némiképp praktikus szempontot is kielégít, hiszen a menyasszonyi ruhák egyre érzékibbek, a vállat nem takarják, áttetszik a bőr, és ez így van (t)rendben – kivéve az egyházi szertartásokon. Egy romantikus kendő, boleró kapóra jön, aztán a nagy nap örök emlékévé is válik később. –A kendőim anyaguknál fogva is exkluzív hatást keltenek, amellett, hogy díszítő funkciót is ellátnak, kellemes viseletet jelentenek. Az ausztrál merinó gyapjú nem bántja a bőrt, hanem simogatja, rendkívül puha, lágy, afféle lélegző anyag, nem csak tavasszal vagy hűvös napokra ajánlott, de nyári estékre is, hiszen a második bőr érzetét kelti. Külföldön ismertebb ez a technika, ám itthon is szeretnék hozzájárulni a népszerűsítéséhez. Ahogy ezt a puha anyagot selyemmel keverem, szálanként, kézzel simogatom át, olyan könnyed textúra az eredmény, mely lágyan száll a menyasszony után, teátrálisan, nőiesen és öröm csak hozzáérni is. ...és igen, emlékbe is eltehető, sőt később is a ruhatár része marad. Ma már eredetivé tehet egy sportos dzsekit is, nincs szabály, mivel adott a kompromisszumok nélküli minőség.

A DÉL-TENGER KINCSE
 
Túlmész az anyagok határain. Az ékszereket és a kendőt is képes vagy ötvözni...
–Valódi igazgyöngyös stólákat is rendelnek nálam. Olyan vásárlóm is akad, aki a kendőt megkötés helyett rögzíteni szeretné, így egy különleges nemezelési technikával, selyemszálból készítettem legutóbb a stólára „gomblyukat”, amin igazgyöngyöt lehet átbújtatni. Menyasszonyoknak gyönyörű ivory, púder, ezüst, arany színekben készítem az esküvői kollekciót, nagyobb fodros fehér selyemből, rojtok helyett modern, harmonika alakzatba tartó pliszírozott gyapjúból, csillámszálakat is belerejtve, precízen. Különlegesek a tűzpiros variációk is, melyek a menyecskeruhákat teszik érdekesebbé. A vendégekét, örömanyákét pedig minden más ezektől eltérő árnyalatban: lilában, narancsban, szürkében, barackos változatokban... A színes ruhákhoz egyszínűt, az egyszínű kreációkhoz mintás sálakat javaslok. Van még egy titkom, nálam egy sál mindig kettő, mert a fonákja másik mintát ad, vagyis kétoldalasak, ráadásul textúrában is különböző hatást keltenek, nem csak szín tekintetében.
Férfiaknak is tervezel... Szürkéskék, fekete, zöld, bézs színekben, egészen más szabással, szögletes-egyenes vonalvezetésű sálakat.
–Nagyon kedvelik, hiszen finom, könnyed viselet és a kényelem a férfiak esetében még fontosabb. Ha egyszer kapnak egy ilyen sálat, ragaszkodnak ehhez a minőséghez, azonnal megszerethető a finom anyag. Másfelől rájuk is igaz, ami a nőkre: egy sál hatására ugyanaz a ruha átalakul.

A GYÉMÁNT ÉS A MESÉLŐ NŐI ARC
 
Az ékszereid is megállítják az embert. Több mint 20 éve tervezel egyedi karikagyűrűket és álmokat beteljesítő, varázserejű jegygyűrűket a gyöngy-gyémánt nyakékek és fülbevalók mellett. A karikagyűrűnél mi legyen a fő szempont?
–A legfontosabb a kényelem. A szerelmes nők szeretnék, ha a férfi mindig viselné a karikagyűrűjét, éjjel-nappal! Ám ha nem megfelelő az ékszer, akkor egy idő múlva a férj leveszi, nem tudja megszokni, és egyéb problémák, melyek nem feltétlenül kifogások. Az általam tervezett és készített egyedi gyűrűknél a hordhatóság fontos szempont, belül domborúra reszelem, és más trükkök, így szerethető viseletté válik.
Az eljegyzési gyűrűnél mi az álom és a gyakorlat?
–A férfiak nagyon ügyesek, feltérképezik a hölgyek gyűrűsujj méretét, ebben nincs hiba. Hogy milyen legyen aztán a gyűrű? Vannak, akik konkrét elképzeléssel érkeznek. Gyakori azonban, hogy rám bízzák az egészet azzal: ahogy meglátja a hölgy, érezze különlegesnek magát, vagyis az a pillanat legyen csoda...! Ilyenkor néhány fotót szoktam kérni a menyasszonyról, amiből látom a stílusát, és akkor könnyen kitalálok valami igazán egyedit, amit szeretni fog és büszkén viseli majd. A briliáns csiszolású gyémánt fontos, hogy szerepeljen az eljegyzési gyűrűben, kedvelem, ha egy központi drágakő körül a fehérarany foglalatban még rejtőzik néhány kisebb kő is, mely felerősíti, kiemeli a nagyobb csillogását.
Mit nézel meg a menyasszony fotóján?
–Az arcát. A haja is sokat elárul, modern-e vagy romantikus, a testalkata is, hogy rövid vagy hosszú az ujja, az sem mellékes. Ezekből a részletekből összeáll, milyen stílusú a hölgy és milyen gyűrű lesz varázslatos hatással rá. Az a helyzet, hogy stílustanácsadóvá is tesz a legtöbb vásárlóm, közösen átbeszéljük az öltözködési és ékszerviselési aktualitásokat és személyre szabottan megnézzük, mi az, ami számára megfelelő, stílusban, színben, és a gyönyörű alapanyagokban. A jegygyűrűkhöz fülbevalót is terveztetnek velem, szeretek szettekben gondolkodni, sőt újabban drágaköves hajtűket is készítek.
 
KERESD SZABÓ LAURÁT ITT:
  +36 30 927 74 06
info@szabolaura.hu