Brill és gyémánt közötti különbség

Boldog délutánokon sétálgatva és nézelődve, nem tudunk egy csillogó ékszerbolt kirakata előtt elmenni úgy, hogy ne állnánk meg csodálni a gyönyörű darabokat. Szemünket önkéntelenül is vonzza egy-egy ragyogó fényű gyűrű. De melyik a legszebb, legfényesebb? Most utánajárunk!

Mit tudunk róluk?

Sokszor halljuk azt a kérdést, hogy mi a különbség a brill és a gyémánt gyűrű között. Itt az ideje tisztázni, hogy mi a brill és mi a gyémánt.
A gyémánt, a természetben előforduló egyik legkeményebb ásvány. Átlátszósága és fénye egyedülálló. Ritka előfordulása miatt meglehetősen drága. Körülményes és nehéz megmunkálása tovább emeli értékét. Ékszerek díszeként éri el leginkább egyediségét.

Értékének meghatározásához osztályozni szokták őket
Tisztaság: az ásványban található idegen anyagok mennyiségét mutatja meg
Karát: a kő tömegét határozzák meg vele
Szín: többféle lehet, de minél áttetszőbb, jellemzően annál értékesebb
Csiszolás: megmunkálás módja, minősége ad formát, jelleget
A brill, vagy más néven briliáns a gyémántnak egy csiszolási, megmunkálási módja, jellemző stílusa. Mondhatjuk tehát úgy is, hogy briliáns csiszolású – formájú– gyémánt. Ezzel a csiszolási móddal a követ 58 lapból álló felül kerek formára munkálják. Ez adja meg a brill különlegesen egyedi fényét és csillogását. És természetesen növeli annak értékét.
További népszerű csiszolási módok
A princess – egy modern, felülről nézve négyzetes csiszolási forma.
Az ovális – teljesen szimmetrikus kerekített klasszikus forma.
A smaragd – szintén négyzet alakú, de lecsiszolt sarkokkal.
A szív – körte formára munkált darab, meglehetősen nehéz kivitelezni. Igazán romantikus csiszolási forma.
                                             SZÍN
A gyémántok különféle színűek lehetnek. Zöld, piros, sárga, kék, barna, rózsaszín, fekete. Az átlátszó azonban jellemzően a legértékesebb. A különféle színeket az ásványban található zárványok színezik el. Természetesen amelyik kő tisztább az értékesebb is. Tehát minél átlátszóbb a gyémánt annál nagyobb értékű.
                                           KARÁT
A természetben előforduló kövek mérete, tömege sokféle. Legtöbb nem éri el az 1 karátos méretet (0,2 gramm). Ritka különlegességnek számít, de azért előfordul 20 vagy akár 100 karátos darab is. A karát számot az ékszerekhez tartozó tanúsítványokban pontosan rögzítik.
                                           CSISZOLÁS
A gyémánt értékét nem csak a mérete határozza meg. A megmunkálás minősége és jellege nagyon sokat tesz hozzá. Lehet tehát ha két kő mérete egyforma, a bonyolultabb és különlegesebb csiszolású kap nagyobb értéket. Ha például két közel azonos tisztaságú és karátszámú követ smaragd formára és briliáns formára csiszolunk akkor a briliáns lesz az értékesebb.
Az igazi értéket azonban viselője érezheti. Különösképpen akkor, ha azt esetleg egy számára igazán fontos embertől kapta. A gyémántok tehát nem csak anyagi értelemben véve értékesek – egzakt adatok alapján meghatározva, hanem gyönyörű megjelenésük, érzelmi értékük miatt is.
                                      TISZTASÁG
A zárványok jelenléte kettős jelentéssel bír: az értéket növeli, minél tisztább, zárvány mentesebb a gyémánt, viszont a zárványok teljes hiánya olyannyira ritka, hogy ez esetben valószínüleg hamisítvánnyal van dolgunk. Ezek az apró hibák sokszor szabad szemmel nem láthatóak és a csiszolásnál mindig igyekeznek elérni, hogy a figyelem ne rájuk irányuljon.

Milyen darabot válasszunk?

Erre nincs egyértelmű válasz. Sok szempontot érdemes vizsgálni a döntéshez vezető úton. Milyen alkalomra vásároljuk? Saját magunknak, vagy esetleg ajándéknak szánjuk? Milyen stílusú legyen az ékszer? Egy nagyobb, vagy több kisebb kő legyen benne? Milyen formájú követ szeretnénk látni? Válasszunk ki egy szimpatikus darabot, vagy készíttessünk egyedit? Milyen anyagi kerettel rendelkezünk?
Kérdések végeláthatatlan sora. Az egyik legfontosabb amire mindenképp gondoljunk: a gyémántgyűrű örök. Nem csak életünket kíséri végig, de örökül is hagyjuk majd szeretteinknek. Ennek fényében érdemes meghoznunk döntésünket a kiválasztás során.