Arany ékszer tisztítása néhány egyszerű trükkel

Az arany ékszer tisztítása fontos annak érdekében, hogy fényesek és ragyogóak maradjanak, és megelőzzük a rozsdásodást, vagy szennyeződést.

Miért fontos az arany ékszerek tisztítása?

Az ékszerek elsődleges funkciója, hogy kiegészítőként viseljük őket. Eközben bőrünkkel folyamatosan érintkezik. Kezünk tiszta állapotban is valamelyest zsíros. Ez pedig bevonatot képezhet az ékszerek felületén. Csakúgy, mint az izzadtság vagy akár csak a szálló por is.
Amennyiben nem viseljük, csak tároljuk, az arany is, és a fehér arany gyűrű – mint a legtöbb fém – oxidálódik. Ez a korrózió egy természetes folyamat. Akkor is megindul, ha csupán csak a levegővel érintkezik. Elszíneződés, foltosodás formájában jelenik meg.
Rendszeres tisztítás nem csak az ékszerek szépségét biztosítja, de megőrzi annak kiváló minőségét és növeli élettartamát.

Mire ügyeljünk, az arany ékszerek esetében, hogy ne menjenek tönkre?
•Felületük igen érzékeny. Kerülnünk kell velük az érdes, kemény, durva tárgyakat amik karcolásokat okozhatnak rajtuk.
•Különféle vegyi anyagok jelentős kárt tudnak tenni bennük. •Tisztítószerek, klóros víz mellett körültekintően kell használnunk bőrápolási szereket, illatszereket, kozmetikumokat is. Ne tegyük ki ékszereinket magas hőmérsékletnek. Kerüljük a tűző napsütést, szaunát, melegvizet, gőzt.
•Fontos lehet, hogy bizonyos tevékenységek végzése közben mellőzzük az arany ékszerek viselését. Sportok, takarítás, házimunkák és minden olyan más tevékenység mely során sérülhetnek.

                Az arany ékszerek tisztítása lépésről lépésre:

Semmiképp nem használható kemény, eszköz, erős vegyi anyag, mert sérüléseket okozhatunk velük. Legcélravezetőbb megoldás, ha langyos vizet és puha pamut vagy mikroszálas kendőt használunk előzetes tisztításra.
Arany tisztítása alkohollal
Egy kis edényben öntsünk annyi alkoholt, hogy ellepje az ékszert. Néhány percig hagyjuk ázni benne, majd vegyük ki és törölgessük át alaposan. Érdemes ezt követően fogkrémes vattakoronggal finoman átnyomkodni majd végül puha pamuttal töröljük szárazra.
Arany ékszerek tisztítása szódabikarbónával
Rendkívül költséghatékony és könnyen kivitelezhető megoldás. Helyezzünk egy edénybe alufólia darabot, majd tegyük rá a tisztítani kívánt ékszert. Öntsünk rá szódabikarbónával kevert vizet és pár percig forraljuk. A szennyeződések a forralás alatt leválnak és szép tiszta felületet kapunk.
Tisztítás arany ékszerekhez készült tisztítószerrel
Többféle gyártó kínál tisztító folyadékot arany ékszerekhez. Az eljárás legtöbb esetben azonos. A folyadékot tartalmazó tartályba kis - kosár segítségével – belemártjuk ékszerünket. 4-8 perc elteltével kiemeljük, majd puha textillel szárazra töröljük.
Néhány befejező művelet
Miután minden apró szegletet megtisztítottunk a szennyeződésektől, folyóvíz alatt távolítsunk el róla minden olyan anyagot amit a tisztítás során használtunk. Befejezésül pedig száraz puha pamut kendővel töröljük finoman szárazra, fényesre.

Hogyan érdemes tárolni az arany ékszereket?

•Tisztítás után ahhoz, hogy hosszú távon meg is őrizzük ékszereink fényét, ragyogását, figyelmet kell szentelnünk arra is, hogy miben, hol s hogyan tároljuk őket.
•Lehetőség szerint kevés fény érje, száraz legyen a környezet és ideális – szobahőmérséklet legyen.
Tároló dobozok, ládák választéka igen széles. Legyen az papír, fa, műanyag vagy fém. Ami lényeges szempont, hogy lehetőség szerint a belseje legyen puha, bélelt, hogy a fizikai behatásoktól, sérülésektől megóvja arany ékszereinket.

Ha a fentieket megfontoljuk, garantáltan hosszútávon lesznek szépek, fényesek ragyogó arany ékszereink.