Miért gyűjtötte Ruttkai Éva az elégett gyufaszálakat?

Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva mindent elsöprő szerelme a színpadon lobbant fel, de fontos szerepet játszott benne egy vasútállomás és egy vonatút is. A szerelem tragikus lezárásában is ott volt a vonat - a színészóriás 1976. június 4-én Balatonszemesen vetette vonat alá magát, máig nem tisztázott, hogy baleset történt-e, vagy tényleg öngyilkos lett. Ruttkai Éva mindennap gyászolt érte egy percet, így élte túl. Segítették ebben azok a gyufaszálak, melyekből mindennap meggyújtott egyet, aztán, ha leégett, üvegbe zárta, és gyűjtötte őket halála napjáig.

A 33 éves Ruttkai Éva már befutott színésznő volt első találkozásuk idején. Férjes asszony, Gábor Miklós legendás színész oldalán és egy hétéves kislány anyukája. 1960 őszén Miskolcra vonatozott, az este fél nyolckor kezdődő próbára, miután elfogadta Pavel Kohut Ilyen nagy szerelem című drámájának főszerepét egy akkor még ismeretlen férfiszínész mellett.  A 29 éves Latinovits Zoltánnal aztán azonnal igaz lett rájuk a próbált darab címe. A színésznő nem kis unszolásra próba után elfogadta a sarki kiskocsmába szóló meghívást a kis vidéki színésztől, de másnap hajnalig sétálgattak az utcákon, nem tudtak elszakadni sehogy sem.
Reggel a színésznő mégis fölszállt a Budapestre tartó vonatra, és próbálta elfelejteni a történteket. Csakhogy amikor elindult a vonat, Latinovits hirtelen beszállt a fülkéjébe csapzottan és ziláltan. 
A színész sírt, térdre borulva könyörgött, de a színésznő még mindig nem vette komolyan. Tetszett neki, szimpatikusnak találta, de ekkor még nem érezte úgy, hogy viszont tudná szeretni, és a fiatal kollégája érzéseiben nem tudott igazán hinni. Arra kérte Latinovitsot, szálljon le, és még pénzt is adott neki, hogy vissza tudjon utazni. Ruttkai Éva az ablakon át nézte, hogy a férfi hunyorogva áll a hatvani állomás peronján, és zavartan keresi a visszafelé induló vonatot.
"Ez az a pillanat, amibe még mindig belesajog a szívem: az a hunyorgás, ez a riadtság… ez volt az a pillanat, amikor egyszer csak halálosan beleszerettem." -mesélte a színésznő később.
Ruttkai Éva ezt követően minden premierjén este fél 7-kor virágot kapott Latinovitstól. A szerelmes üzeneteket is tartalmazó kártyákon minden esetben rajta volt megismerkedésük időpontja, 18:30 is. Szerelmüket nem tudták sokáig titkolni: Várkonyi Zoltán rádiójátékot rendezett a Rómeó és Júliából, amelyre Ruttkait kérte fel, ő pedig Latinovitsot javasolta a másik címszerepre, majd ugyanebben a szereposztásban, a Vígszínházban is bemutatták Shakespeare darabját, ahol a közönség számára is kiderült, milyen érzelmek fűzik össze a két színészt. 
Ruttkai Éva elvált férjétől, és összeköltözött Latinovits Zoltánnal. Közös életükben volt, hogy egyszerre gyűlölték és szerették egynmást, de elszakadni soha nem tudtak, eltéphetetlen volt a kötelék kettejük között - csak a halál tudta elválasztani őket.
"Téptük egymást, de mi értettük egymást a legjobban" - emlékezett szerelmükre később a színésznő, és lelkiismeret furdalást érzett a férfi titokzatos halála miatt.

"TÉPTÜK EGYMÁST ÉS SZERETTÜK"
Ruttkai Éva

Mindenki azt hitte, hogy szerelemben él.

FÖLTARTOTT KEZEKKEL JÖTT SZEMBE A VONATTAL
1976-ban a nyarat Latinovits a Balatonnál töltötte. Június 4-én levelet írt Cserhalmi Györgynek, tervei voltak, s egyáltalán nem tűnt úgy, hogy bármilyen komolyabb gondja lenne, vagy esetleg a halált kívánná. “A depresszió vagy vélt depresszió ellustított, teljesen elpuhított – állt a Cserhalminak írt levélben. – Tegnap még fél napot ágyban töltöttem. Ma végre nekiláttam a jógázásnak, favágásnak. Ezért ma jobban érzem magam. Most már mindennap háromszor megcsinálom a gyakorlatokat.”
Este sétálni indult az állomáshoz...
A mozdonyvezető, akinek vonata elgázolta, azt nyilatkozta az esetről
 “Föltartott kezekkel, szemben velem lépett a mozdony elé, jóval féktávolságon belül…”. 
A mai napig sem derült ki, mi is történt valójában a színésszel. 

ÉLNI, TÚLÉLNI
Ruttkai Éva lakásában állt egy óra, amelyet szerelmétől, Latinovitstól kapott. Az óra pontosan a színészkirály halála pillanatában állt meg, azóta is fél hetet mutat. Latinovics halálának pillanata tehát megegyezett megismerkedésük pillanatával...
Ruttkait rettenetesen megviselte szerelme elvesztése, egy ideig úgy érezte, párja nélkül nem képes többé színpadra állni. Mindenkiben erősítette azt a hitet, hogy baleset történt, nem öngyilkosság.
Élt persze tovább, de soha nem tudta feldolgozni szerelme halálát. Tette a dolgát, játszott, szerepelt, szeretett is, de sokkal csendesebb, visszahúzódóbb személyiséggé vált. Előfordult, hogy fél napokat töltött Latinovits íróasztalánál, ahol egykori kedvese személyes tárgyait őrizte. ... és minden áldott nap meggyújtott egy gyufaszálat, majd elfújta: 10 éven át, 1986. szeptember 27-én bekövetkezett haláláig gyűjtötte a gyufaszálakat egy üvegkehelyben… A díva éppen tíz évvel élte túl kedvesét, 1986-ban hunyt el. Utolsó premierje a Vigadó kamaratermében volt, halála előtt fél évvel.