Viva magenta és a sárga új hulláma

Gondoltad volna, hogy a színeknek is van történetük, és régebben bizonyos színeket csak egy szűk társadalmi réteg viselt? Az sem véletlen, hogy 2023-ban épp a Viva Magenta lett az év színe! A több mint 200 márkát forgalmazó divatcég, a VAN GRAAF Keszeg Anna divatkutató segítségével most összegyűjtött Neked néhány izgalmas tényt a színekről. És azt is megtudhatod, milyen alapdarabok nem hiányozhatnak a gardróbodból és nászutazásodról!

Színről színre – mit jelentenek a színek?
A színek használata a művészetekben, tudományban, öltözködésben folyamatosan változott és változik ma is, olykor jelentésük is módosul az idő során. A kék például sokáig a nemesek színének számított, mivel nehezen és drágán tudták előállítani - emiatt csak később vált széleskörűen elterjedtté. Magyarországon ez utóbbira jó példa a kékfestők megjelenése, a kék szín ekkor lett része a népviseletnek is.

„Jellemző az is, hogy adott színeket bizonyos nemekhez társítunk – mondja Keszeg Anna. – Ha rózsaszín kiscipőt látunk, tudjuk, kislányról van szó, míg egy világoskék pici lábbelit valószínűleg egy kisfiú fog viselni. Ám egyre több divatmárka lép túl ezen a berögzült elképzelésen, és emeli be a rózsaszínt a férfi-, a kéket pedig a női divatba.”

Viva Magenta – merjünk vidámak lenni!

A WGSN, a világ legnagyobb trendkutató intézete idén a Very Perit választotta az év színének. Ez a szín sokunknak ismerős lehet, hiszen tavaly a Pantone is ezt a vidámságot, örömöt sugalló színt kiáltotta ki győztesnek. Ezt az életérzést viszi tovább, és erre erősít rá a Pantone idei színe, a Viva Magenta. „Az elmúlt években, a pandémia és a válság idején a visszafogottabb színek voltak az év színei. Idén egy erősebb, merészebb, szenvedélyesebb árnyalatot választottak, ami azt is szimbolizálja, hogy végre vége a nehezebb időszaknak, és ismét a harsányabb, élénkebb dolgok felé fordulunk” – magyarázza a divatkutató.

A Viva Magenta és más vidám, vibráló színek a VAN GRAAF tavaszi-nyári kollekciójában is megtalálhatók, amelyek nemcsak pasztell árnyalatokkal, hanem akár egymással kombinálva is jól mutatnak. „Nagyon divatosak most az olyan karakteres színek, mint a zöld, magenta, narancssárga, lila, neon sárga, encián kék, türkiz – mondja Hodop Tünde, a VAN GRAAF Allee store managere. – Ezek a színek ráadásul együtt is hordhatók, bátran felvehetünk például egy pink és narancs, vagy zöld és kék kombinációjából álló szettet. Emellett a kiegészítőkben, például a táskákban is megjelennek ezek az erőteljes árnyalatok. Így egy-egy élénk színű darabbal azok is becsempészhetik az outfitjükbe az új trendeket, akik öltözködésükben inkább a visszafogottabb, pasztelles tónusokat kedvelik.

A vibráló, feltűnő színek: a magenta vagyis pink, a sárga, a fűzöld az örömről árulkodnak, élj vele boldog(abb)an!