Habos vagy A-vonalú?

Na, ez az a nagy divat-dilemma, mellyel minden menyasszony-jelölt szembenéz. segítünk, hogy utólag ne bánt meg a választást!

 

A HABCSÓK VISSZATÉR
Nagy ruha-nagy alkalom?

Amikor Elizabeth Hurley az esküvőjére készült, divatguruk, stylistok találgatták, milyen ruhát is visel majd. Hosszú, finoman ívelő, gyöngyszatén kreációra számítottak, mely az összes domborulatát kiemeli. A címkén virítana a Versace név (Donatella Versace ugyanis a színésznő jó barátnője), magasan lenne felvágva, mélyen kivágva, és jégkocka nagyságú csillogó gyémántok lennének a kiegészítők... Igen, abban mindenki biztos volt, hogy a színésznő terjedelmes méretű, habos ruhát nem (!) választ.

Amikor napvilágot láttak az esküvő fotók a boldogságtól sugárzó Lizről, hát épp az ellenkezője lett annak, amire számítani lehetett. Pompázatos, hatalmas abroncsos ruhában állt a fotósok elé, és csak a Versace címke, meg a mély dekoltázs volt az, ami a divatjóslatokból bejött. „Úgy próbáltuk alakítani ezt az Atelier ruhát, hogy tükrözze Liz személyiségét – ragyogó, pozitív, ultra-nőies, minden luxus imádója és mindenek felett: hercegnői”- mondta a ruha tervezője, Donatella Versace.

A menyasszony a piheszerű, fodor hátán fodor, tépett sifonból készült, földig érő ruhában légiesnek tűnt, mint egy elegáns hattyú, s kétség sem férhet hozzá, hogy tetszetős példáját mutatta a ’habcsók’, azaz szebben szólva, a habos ruha-divat visszatérésének.

Igen, Elizabeth megengedhette magának, hogy kísérletezzen ruhái kiválasztásakor, hisz egy sor esküvői ceremóniára került sor még, néhány nappal később, az indiai esküvőjén vissza is bújt az őt fémjelző egyenes vonalú, kristállyal díszített másik menyasszonyi ruhába, melyet Jenny Packham tervezett.

De hogy döntsön egy leendő menyasszony a habos királynői ill. a karcsú, egyenesvonalú ruha között? A legtöbb menyasszony számára ugyanis csak egy nap és egy ruha adatik meg és a választás - a terjedelmes vagy a karcsú vonalú között - az első lépés a hozzád illő ruha megtalálásához.

 

SZABJÁK A LELKEDRE,

ne csak a testedre

A menyasszonyi ruha rengeteget elárul a menyasszonyról és az elképzeléseiről.
•A nagy ruhát általában a hagyományokkal, a tündérmesékkel, a megalkuvást nem ismerő csillogással társítjuk képzeletünkben, és olyasvalakivel, aki nem fél attól, hogy a figyelem középpontjába kerül.
Az egyenesebb vonalvezetés eleganciát, visszafogottságot, modernséget, és – a kivágástól függően – a testbe vetett önbizalmat sugallja.

TIPP!

1. A nagyobb ruhák előnye az, hogy minden testalkathoz illenek, ne féljenek tőle a teltebbek sem!
•A nagy ruha csodásan elrejt minden derék alatti problémát, míg a mellet és a derékvonalat kiemeli.
•Egy kistermetű lánynak jó alakot és megjelenést biztosít, a magasnak magabiztosságot és tartást ad.
2. Mindegy, hogy a test karcsú vagy molett, attól még lehet egyenes vonalvezetésű ruhát választani.
•Ami nem mindegy, az a kivágás, a ruha szerkezete és az anyaga.
• Ha túlsúly van rajtunk, de karcsú alakot szeretnénk, jobban járunk az egyenes, mint a rézsutos kivágással

 

NAGY TEMPLOM,

vagy kis kápolna?

A stílus, a testalkat és a méret kérdései mellett a környezet és az esküvő helyszíne is olyan tényezők, melyeket figyelembe kell venni. A helyszín rendkívül fontos. Lényeges szerepet kell játszania a ruha alakjának kiválasztásában.
•Nyár közepén egy légiesebb anyag, mint például a selyem-sifon hűsít, ahogy egy pántnélküli ruha is. Ilyet viselt Anastacia mexikói esküvőjén.
•A templomi gyülekezet nagysága, az esküvő volumene szintén megfontolandó. Egy olyan ruha, ami alig áll többől, mint egy sifon csík, szinte biztosan elveszik a grandiózus templom népes gyülekezete között.

Ha egy lány külföldön köt házasságot, akkor nyilván nem szeretne olyan ruhát, melynek repülőgépen való szállítása túl sok bosszúságot okoz.

 

AZ IGAZI RUHÁBAN:

magabiztos és különleges vagy

Oscar de la Renta terjedelmes ruhakölteményei drámaiak és stílusosak.
Carolina Herrera ruhái érzékiek és elegánsak.
A párizsi tervező, Max Chaoul munkái pedig: csupa pezsgés és gyöngyözés. A ruhái egyszerűen csodásak, fiatalosak és vidámak. A mai tervezők munkái abszolut modernek, a mai menyasszonyt tartják szem előtt a tervezésnél.

Az igazi menyasszonyi stílus azonban a menyasszony elképzelését tükrözi, mindegy, hogy teljes ruhát akar-e, vagy inkább karcsúbb, kifinomultabb vonalút, esetleg báli ruhát, vagy kosztüm kombinációt (e két utóbbi egyre népszerűbbé válik).

Az esküvő kifejezetten személyes dolog, és mindenek előtt az számít, mi tesz téged magabiztossá és különlegessé.

TIPP!

Nézd meg a 27 IDEGEN IGEN c. filmet, melyben a kérdésről Katherine Heigl dilemmázik. Cikkünk illusztrációjaként e film kockáit láthatod!

 

Divattrendek

A 80-as évek esküvői biztos, hogy a fantáziadús, terjedelmes ruhát részesítették előnyben, nagy szoknyával, buggyos ujjakkal és hatalmas masnikkal. Diana hercegnő egymaga tette ezt az évtized menyasszonyi divatjává, így aztán a menyasszonyok még évekig ennek a változataiban mentek férjhez.

A 90-es években a nők elfordultak a terjengős ruháktól, és összhangban az évtized józanságával és minimalista törekvéseivel, a visszafogottabb empire-vonalvezetés lágyan omló, selyem-sifonjába bújtak.

Ma: a menyasszony-jelölteket kicsit győzködni kell, hogy engedjenek a nagy, habos ruha csábításának. Sok időt töltenek az edzőteremben, egészségesebben esznek, és ez tükröződik ruhaválasztásukban. Rögtönzött körkérdésünk szerint a menyasszonyok meg akarják mutatni alakjukat azzal, hogy egy „élesebb“ vonalú ruhát választanak.

EGYENES VONALÚ!

„Nekem problémát jelentenek a nagyobb ruhák, mert kicsi vagyok és „elnyom“ a ruha alakja. Egy csipke, pántnélküli ruha lesz az igazi, melynek uszálya kiterebélyesedik, de a csípőtől felfelé testhezálló.

Kata, a helyszín terén még dilemmázik

HABOS!

„Felpróbáltam néhány darabot a szexi kínálatból, és miközben ugyan úgy gondoltam, hogy ezek az egyenes vonalú ruhák szexik volnának egy partira, mégsem éreztem eléggé „menyasszonynak” magam bennük. Egy abroncs szoknyás ruhában viszont az ember úgy érzi magát, mint a királykisasszony a tündérmesében. az igaz, hogy túlzónak tűnhet”

Niki, aki a Mátyás templomban 2007-ben királynő volt

A mai tervezők munkái abszolút modernek, a mai menyasszonyt tartják szem előtt a tervezésnél.

Az igazi menyasszonyi stílus a menyasszony elképzelését tükrözi, mindegy, hogy hatalmas ruhát akar-e, vagy inkább karcsúbb, kifinomultabb vonalút, esetleg báli ruhát, vagy kosztüm kombinációt (e két utóbbi egyre népszerűbbé válik).

Az esküvő kifejezetten személyes dolog, és mindenek előtt az számít, mi tesz téged magabiztossá és különlegessé.