46.000 jegyespár szervezi át az esküvőjét!

Úgy 3.000.000 Ft az átlagköltsége egy magyar lagzinak, amelyből a KSH adatai szerint** kb. 50.000 az év első három negyedévében történik meg. Idén a koronavírus miatt március közepétől várhatóan ősz végéig kb. 46.000 esküvőt kell átszervezni új időpontra. Az esküvői szolgáltatói piacon pedig ezzel egy időben megindult a verseny a párokért, és az idén beszedni kívánt 138 milliárd Forintért.

A párok 47%-a az őszi esküvői időpontokat keresi, 28%-uk döntött téli esküvő mellett, és 25% halasztja 2021-re az esküvőjét.

"Évente kb. 300 esküvőt gondozunk, összesen pedig kb. 1500 jegyespár keres meg minket. Amikor kihirdették a Kormányinfón a júniusi-júliusi tetőzést, azonnal kétségbeesett telefonokat kaptunk" - mondta Tóth Mihály, a Ceremóniamester Szövetség elnöke. A Szövetség adatai szerint a párok 47%-ban az őszi esküvői időpontokat keresik, 28%-ban döntöttek téli esküvő mellett, és 25% halasztja 2021-re az esküvőjét. Ez utóbbi komoly veszteséget jelenthet a szektornak, hiszen az így "átmentett" esküvők árbevétele csak egy év múlva jelenik meg.

Több pár panaszkodik arról a közösségi média fórumain, hogy a 2020-as esküvőjét nem, vagy csak 15-20%-os felárral vállalja az idénre szerződtetett szolgáltató 2021 szombati napjain. "A Ceremóniamester Szövetség 16 éve dolgozik a magyar esküvői piacon, mi azt tekintjük egyedüli elfogadható magatartásnak, ha nem büntetjük extra profit beszedésével a párokat. Az átszervezés nem jó senkinek, de ez a szektor ígérete szerint párok álmait valósítja meg. Ideje, hogy eszerint is viselkedjünk mindannyian". - nyilatkozta Tóth Mihály, aki gyakorló ceremóniamester 20 éve.

Van megoldás azok számára is, akik nem tudják a teljes lakodalmat átszervezni, de nem akarnak lemondani az idei esküvőről. "Évek óta egyre több amerikai stílusú, esketési party van, ahol az esküvői szertartást megelőzően vagy azt követően tartanak egyórás koktélpartit, amelyre széles körben hívják meg a vendégeket, majd este már csak a pár és a közeli barátok mennek el közösen szórakozni" - meséli Csobán Éva esküvőszervező. Az ilyen esketési party sajátossága, hogy sok esetben a hivatali aláírásokat követően tartják, és a helyszínre szimbolikus szertartást szerveznek. "Egy kastély parkjában, a Balaton partján, az erdőben álló százéves tölgy alatt - bárhol meg lehet szervezni egy ilyen bensőséges és szép szertartást. Sokan kérnek lelkészt az utóbbi időben a helyszínre, kezdünk visszatalálni ismét a spirituális gyökerekhez. Nagyon divatos az élő zene az ilyen esketési partykon, gyakran viszünk gospel énekeseket, akik acapella énekelnek" - teszi hozzá Csobán Éva.

Az esküvői turizmus is nagy csapást szenvedett el. Az elmúlt évekre Budapest a kedvenc európai esküvői desztinációk közé is felkerült, köszönhetően a városmarketingnek és az ún. "destination wedding"-re  specializálódott szervezők munkájának. "Érezhető volt egy egészen határozott növekedés a külföldi esküvőkben. Elsősorban az Egyesült Királyság, Írország, Németország területéről érkeztek a párok, de egyre többször szerveztük az Egyesült Államokban, a skandináv országokban vagy a közelkeleten élő pároknak is budapesti esküvőt. Ez most teljesen megállt" - mondta el Varga-Kovács Tímea, a nemzetközi esküvők egyik specialistája. Igaz, az esküvői turizmus nem csak nyárra koncetrálódik. "2019-ben karácsony után volt egy muzulmán-keresztény esküvőnk Budapesten, ahová az Egyesült Államokból érkeztek a vendégek. Az Ökumenikus Egyház lelkésze erre az alkalomra külön felkészült egy angliai szervezet segítségével, hogy a keresztény és a muzulmán hitű család hagyományai is tiszteletben legyenek tartva. Ezért is szeretnek idejönni a külföldi esküvők, mert mindenre találunk megoldást." - tette hozzá Varga-Kovács Tímea. Sajnos a járványra neki is ugyanaz a kezelési megoldása van, mint a külföldi pároknak: otthon marad.

A párok tehát újraterveznek, időpontot, helyszínt szolgáltatókat, a helyzet azonban nem könnyű egyik oldalon sem. Az esküvői szolgáltatók a megélhetésük után futnak, a párok pedig az álmaikat kergetik.

A Szövetségtől megtudtuk, hogy velük együtt több szolgáltató is hárompontos intézkedést vezetett be a járvány miatt veszélybe került esküvők megmentése érdekében:
1) A 2020-ra szerződött áron vállalják az esküvőket abban az esteben is, ha átkerül 2021-re.
2) Vállalják a 2020-as esküvőt akár 2021 szombati napjain is azonos áron.
3) Amennyiben az esküvő átszervezése során a szerződésük felmondásra kerül időpontütközés miatt, eltekintenek a foglalótól vagy bánatpénztől.

Az idei évre tervezett "esküvői álmok" egészen biztosan nem a koronavírusról és tömeges versenyfutásról szóltak, azonban a régi mondás szerint, az a pár, amelyik túléli az esküvő megszervezését, jó eséllyel indul a házasságba. Nos, ez idén duplán igaz lehet.