RUHÁK, MELYEKNEK LELKE VAN

A divat a felszínről szól, a külsőségekről. Anita Pásztor sikeres nemzetközi jogászból lett divattervező, ruháinak lelke van. Megérintik az embert első ránézésre, ahogy a tervezővel való első találkozás is. Érzékenységet kiváltó  kollekció ez, azonnal felfigyelnek arra a nőre, aki viseli.
Az Esküvő Trend Magazin a Hilton Budapestben fotózta a világhírű kollekciót, Balla Eszter, Kopek Janka, Martinovics Dorina művésznőkkel.

EGYEDI SZABÁSVONAL, SZABÁLYTALAN ÉLETÚT
Aki mindenből kitűnő, nehezen találja meg a helyét. Pásztor Anita orvos akart lenni, aztán belsőépítész, divattervező is, végül jogász lett, de nem legvégül...

Intellektuálisan nagymértékben kielégített a jogi pálya és a tanulmányaim. A kreativitás mindig az életem része maradt – meséli. – Anyai nagymamám varrónő volt, édesanyám fogorvos, három lányt és egy fiút nevelt, így sokáig a lányainak egyforma kis ruhákat varrt. Minden húsvétra készített nekünk újat, varrónőhöz is jártunk. Egy idő után én kezdtem el a saját ruháimat varrni, 13 évesen komplett bélelt kosztümöt, kabátot, nadrágot tudtam készíteni.
    Sokáig mégis csak álmodoztam arról, hogy divattervező leszek.

 

„Nőies, lágy, harmonikus ruhákat tervezek.
Az ilyen ruhát viselő nőhöz erős, magával és a világgal tisztában lévő férfi illik, aki védelmet, támogatást, tiszteletet, megbecsülést tud adni önmaga lágyabb felének.”

Pásztor Anita

A FÉRFI
Nemzetközi jogászként szombaton a Fashion Channel adásait nézte a külföldi kifutókról, és azon gondolkodott magában, hogyan lehetne tervező, hogyan juthatna el a külföldi kifutókra kreációival. Őt pedig a társa nézte...
– A férjem mondta ki végül, ne csak álmodozzak, hanem tervezzek ruhákat. Biztatására vettem anyagokat, készítettem terveket, kerestünk egy varrodát, elkészültek az első ruhák, és amikor meglátta a készterméket, azt mondta: „Ezeket a ruhákat Monte Carlóban fogjuk bemutatni, meglátod, észre fognak venni!”
Pedig kevés időnk maradt a bemutatóig, márciusban kezdtem a tervezés gondolatával játszani, a Monte Carlo Fashion Week-et pedig június 3-án tartották. Részt vettünk az eseményen, és azonnal megkerestek a nemzetközi magazinok, fotózásaikra kértek fel, így került be kollekcióm a Good Style Magazinba, a Vogue Italia hasábjaira, a New York-i székhelyű Deux Magazinba, és sorolhatnám.
    A férjemmel 10 éve vagyunk együtt. Jó pár évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, jó lenne olyan munkát végezni, amit ketten csinálhatnánk, hogy több időt lehessünk együtt. Akkor még nem volt világos, mi is lehetne ez, hiszen én ügyvéd, a férjem pedig mérnök... Azt is kívántam magunknak, hogy sok új ismerősünk legyen, jószándékú, szeretetteljes ember kerüljön a környezetünkbe. Az élet ezt a kérésemet így valósította meg: ma együtt visszük a divattervezesből alakult vállalkozásunkat.

A NŐ
(A múzsája olyan hölgy, aki hasonlít Rá lelkiekben.)
– Szeretem, hogy sokfelé: sokmindenre és sokmindenkire tudok figyelni. A figyelem különleges női adottság, képessé tesz az összetartásra, arra, hogy körülöttünk mindenkinek jó legyen. Emellett érzelmileg is intelligensebbek a nők a férfiaknál, ez nyilván evolúciós szükséglet, hiszen kihalt volna az emberiség, ha a férfinek megesik a vadállaton a szíve... Érzékeny, finom, törékeny, de erős és határozott nőknek tervezek. Belső erő ez, nem testi.
Mégis...
A férjemnek köszönhetem, hogy most végre azt csinálom, amit mindig is akartam. Szerette volna, ha boldog vagyok, ugyanis az utóbbi időben már nem leltem örömemet a jogi munkában, engem is elért a szakmai kiégés, és öt gyerekünket neveltük.
Kezdtem megszomorodni, elfáradni. Ekkor javasolta, tervezzek, hogy boldogabb legyek. Nem tekintettem ezt többnek, mint hobbynak, örömszerző időtöltésnek, és most mégis a nevem önálló márka lett, megnyílt exkluzív szalonunk, ahová bejelentkezéssel várom a vevőimet. Személyre szóló tanácsokkal, és annyi idővel, amennyire szükségük van. 
Fontos, hogy én is érezzem, mit szeretne a vendégem kapni. A szalonban megtalálható az estélyi kollekcióm, a luxus utcai viseletek, a kasmír kabátok, nyúlszőr és gyapjú kalapok, a menyasszonyi kollekcióm. Szeretném, ha a vevőim különlegesnek, egyedinek éreznék magukat nálam is és a választott ruháimban is. 

UTAZÁS ÖNMAGUNK ÉS A VILÁG KÖRÜL
Kidolgozott, érdekes anyagokkal tervez, amik már önmagában kuriózumként hatnak.
–A férjemmel szeretjük az utazásaink alatt az adott ország, város anyagboltjait együtt felkeresni. Ez programunkká vált, mindketten szívesen töltünk ezzel időt. Minden vizuális élmény, személyiséget formáló tényező is inspirál: emlékek, emberek, kapcsolatok, hangok, tapasztalatok, zene, olvasmányélmények, a jó és a rossz tapasztalatok. Benne maradnak az ember agyában, szemében, a gondolataiban, az érzéseiben és észrevétlenül előjönnek a tervezés közben. Színben, formában, hatásban, szenvedélyben, mélységben.

Gyémánt ékszer: Feil• Dekoráció: Pálmaház Dekor•Fotó: Szabó Gábor•Smink: Szalai Nikoletta•Papír kalapok: Edinas Paper•Autó: Alfa Romeo Giulietta