Hinni vagy nem hinni- ez itt a kérdés

A házasság tervrajza - létezik-e tökéletes házasság?” című könyv arra törekszik, hogy a házasságot, mint életszövetséget elhelyezze a mai kor koordinátarendszerében. A szerző Tóth Mihály diakónus maga is családos emberként segít a hozzá forduló pároknak megérteni, mit is várhatnak a kettejük közt létrejövő szövetségtől.

VAN–E? LEHET–E?
– Mi a házasság? Egy tartósan, minden korban jelenlévő egység két ember között, amelynek a működését érdemes időről időre újra megvizsgálni - vélekedik Tóth Mihály, aki 21 éve egyengeti a fiatal párok útját az esküvőig. A diakónus fontosnak tartja az előítélet mentességet: mint mondja, az ő dolga nem az, hogy előírja másoknak, hogyan éljenek, hanem segíteni őket az útjukon.
–Gyakran felmerül a kérdés, létezik-e tökéletes házasság? – teszi fel a kérdést  diakónus és meg is felei:
A házasság két tökéletlen ember szövetsége, így minden bizonnyal nem létezik. A házasság tele van kihívásokkal, hibákkal, kudarcokkal, de másfelől önfeláldozással és szeretettel is. Az a házasság az jól működő struktúra, ami igazi életszövetséget hoz létre két ember között.
Tóth Mihály könyvét a már házasságban élők is haszonnal forgathatják, hiszen a megújulás a kulcs, hogy örökké tartson és éljen egy kapcsolat. Elsősorban mégis az esküvő előtt álló párokhoz kíván szólni, akik gyakran küzdenek bizonytalansággal.

Hinni vagy nem hinni- igen, ez itt a kérdés, a házasságra vonatkozóan veti fel Tóth Mihály vezető lelkipásztor, akinek közreműködésére sok pár emlékszik ma is.

JEGYES-BESZÉLGETÉSEK
– A házasság egy kötelék, ezért sokan gúzsba kötve képzelik el magukat. Azt érzik, olyasmit vállalnak, ami korlátozza őket, pedig a házasság valójában érzelmi szabadságot ad két embernek. A házasságkötéskor ígéretet teszek a másiknak, hogy minden körülmények között szeretni fogom. Ez a feltétel nélküli szeretet pedig lehetővé teszi, hogy ne kelljen semmiféle szerepet eljátszani. A kérdés valójában az, képesek-e a párok egymáshoz idomulni, hogy a másik ember segítőtársai legyenek? - Kérdezi Tóth Mihály és azt is kiemeli:
–Az anyakönyvvezető hivatala mindössze 120 éve létezik, és ennek feladata a jogi dokumentumokat ellenőrizni. A lelkész ezzel szemben nem a papírokat vizsgálja meg, hanem azt, hol tart két ember a saját fejlődésében és egymás megismerésében. Ezért van szükség a jegyes-beszélgetésekre, amelyek témáira a könyv épül, követve a keresztény alapértékeket. Kerülöm az ‘oktatás’ szót, mivel itt nem egyirányú a kommunikáció. Sőt, a két fél közti beszélgetést kell elősegíteni. A kérdéseim nyomán a párok elkezdik önmagukat és a kapcsolatukat is másképp látni. Az én dolgom meggyőződni róla, hogy a felek készen állnak-e házasságot kötni: nem divatból, nem kényszerből és nem is a házasság ideológiájával, hanem ténylegesen egymással.

FONTOS–E A SZERELEM A HÁZASSÁGBAN? 
–A szerelem is a szeretet része, de csak egy része annak - hívja fel rá a figyelmet a diakónus, akinek felesége van, így napi szinten éli át mindazt, amiről a párokkal is beszélget.
A romantikus szerelem elsöprő, hatalmas lendületű érzelem, ami hajlamossá tesz azt gondolni, hogy a másik a hozzánk illő társ. Szeretni viszont nem csak addig kell a másikat, amíg birtokolni akarjuk őt - vélekedik a szerző. Éppen ezért fontos, hogy a házasság alapja ne csupán egy érzés, hanem egy elhatározás, emberi döntés legyen.
–Van-e nagyobb élmény, mint elveszni a szerelem erdejében? Van! Kitalálni belőle, úgy is meglátni a másikat, és még úgy is akarni őt. Én arra buzdítom a párokat, induljanak el a közös úton a feltétel nélküli szeretet felé. Fedezzék fel a szövetséget kettejük kapcsolatában, és akkor álljanak oltár elé, ha megtalálták - folytatja gondolatmenetét Tóth Mihály és itt ne állj meg, olvasd el ezt a lélekemelő és házasságbarát könyvet.