Az esküvői videók Új hulláma

Epresi-Pálfalvi Réka vagyok, 12 éve dolgozom a tévé-, és filmszakmában vágóként. 2021-ben megkaptam életem első díját, a Magyar Golgota című film vágásáért, a Miami "Only The Best Film Awards" filmfesztiválon.

Hogyan lett érdekes a filmes hivatásodból kiindulva az esküvői videózás világa?
Sosem gondoltam volna, nekem is meglepetés ez a fordulat. Hogy most mi változott? 2021-ben férjhez mentem. Az esküvőnk szervezése során döbbentem rá, mekkora költséggel jár megünnepelni vendégeink, családunk körében a szerelmünket, ezért az első, amiről lemondtunk, az esküvői videós volt. Csak egy fotóst kértünk fel, hogy megörökítse a Nagy Napunkat, viszont néhány vendég – minden előzetes bejelentés nélkül –, elkezdte mobiltelefonnal rögzíteni az esküvőnket. Mikor láttam, hogy szinte a teljes esküvőt felvették, a nyitótáncunkat öten is, akkor jött az ötlet... Alternatív esküvői videót fogok vágni azokból a videókból, amiket a násznép rögzített.
A fotós által készített képekkel, régi közös szelfikkel stílusosan animálva készülnek az alternatív esküvői videók. Tele személyességgel, kedvességgel, és mégis, ha amatőr is a kiindulási alap, fantasztikusan profi és szeretnivaló.
Számomra a legfontosabb szempont a Wedding Unicorn megalapításakor az volt, hogy mindenkinek legyen lehetősége esküvői videóra, akármekkora esküvőt is tartson. Egy esküvő hatalmas anyagi befektetés, a videó ne legyen az! Márpedig ez a megoldás nem drága.

IGAZI FILMES TÖRTÉNETMESÉLÉS:
MEGHAT ÉS IDŐTÁLLÓ MARAD

Hogyan sikerül az amatőr felvételekből profi mozgóképet szerkeszteni?
A tévé sorozatok vágása során nagy tapasztalatot szereztem abban, hogyan lehet felturbózni egy-egy gyengébb felvételt. A reklámfilmek révén a ma legdivatosabb effekteket ismerem. A filmek vágásával pedig a történetmesélés technikáját palléroztam. Ezeket alkalmazom a mobillal rögzített alternatív esküvői videók vágása során. Saját magam fejlesztem a formátumokat, azaz én találom ki, hogyan lehetne megújítani az esküvői videókat úgy, hogy ne kelljen profi videós stábot többszázezer forintért alkalmazni.
Hogyan fogalmaznád meg: miben más a Te videód végül, mint a többi esküvői videó?
Reality stílusban van vágva. Ez egy tévés kifejezés. Azt jelenti, hogy egy több órás felvételt pár percbe rövidítünk úgy, hogy a mondanivalója megmaradjon. Ez alkalmazható az esküvői videókra is, hiszen nem biztos, hogy több év távlatából is ugyanolyan lelkesedéssel nézitek vissza a Nagy Napotok, mint az első alkalommal.  Nem a manapság oly divatos “highlight videó” stílusban van vágva, azaz szépen megkomponált felvételek egy szép zenére... Minden alternatív esküvői videónak valódi tartalommal bíró története van, hiszen a mozgókép a történetmeséléstől lesz időtálló. Sokkal bensőségesebb hangulat teremthető meg, ha egy jelenet szöveges tartalommal jelenik meg, legyen az egy vers, vagy akár a szerelmetek története.